The Basic Principles Of Osmanlı Padişahları Listesi

Abdülmecid’in saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli reformların ve modernleşme çabalarının devam ettiği bir döneme işaret eder.

Osmanlı Devleti, 1299 yılında kurulmuş, 1922 yılına kadar da varlığını devam ettirmiş büyük bir imparatorluktur. Devletin kuruluş, yükselme ve gerileme devrinde birçOkay padişah tahta geçmiştir. Devletin varlığı sürecinde toplam 36 adet padişah tahta çıkmıştır.

Osmanlı Devleti’nin en geniş sınırlarına ulaştığı dönem olmasına rağAdult men, devletteki yozlaşmanın başlaması da III. Murad dönemine tekabül eder. Duraklama döneminin ilk hükümdarı olan III. Murad döneminde; Fas, Gürcistan ve Tiflis fethedilmiştir.

Sokollu Mehmed Paşa’nın hayatını kaybettiği tarih olan 1579 ile 1699 senesinde imzalanan Karlofça Antlaşması arasında geçen one hundred twenty yılı kapsayan dönem Osmanlı Devleti’nin duraklama dönemi olarak adlandırılmıştır.

Altı yaşında tahta çıkınca, pratik güç anne tarafından büyükler, yeniçeriler ve sadrazamlar tarafından paylaşıldı ve bundan memnundu ve avlanmayı tercih etti.

Dönemin tarihçilerinin; bozulma ve yozlaşma anlamına gelen ‘’Tereddi ve Tagayyür’’ dönemi dedikleri, Duraklama Dönemi Osmanlı padişahları şu şekildedir:

Osmanlı Devleti'nin en geniş sınırlara ulaştığı döneminde 3. Murad tahta çıkmıştır. Fas, Gürcistan ve Tiflis bu dönemde fethedilmiştir.

II. Meşrutiyet Dönemi (1908): II. Abdülhamid’in otoriter yönetimine karşı duyulan hoşnutsuzluklar ve check here Jön Türklerin etkisiyle, 1908’de II. Meşrutiyet ilan edilmiştir. Parlamento seçimleri yapılmış ve Osmanlı İmparatorluğu’nda anayasal düzen tekrar yürürlüğe girmiştir.

1699 Karlofça Antlaşması ile başlayan ve 1792 Yaş Antlaşması’na kadar süren dönem, Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi olarak adlandırılmaktadır. Toprak kayıplarının hızlanarak devam ettiği Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ise şu şekildedir:

Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığı döneme kadar monarşi ile yönetilmiştir. Padişahlar, Osmanlı'nın sisteminde askeri, siyasi, hukuki, sosyal gibi alanlarda en üstte yer alırlardı. Devlet dairesindeki her bölüm onun hükmündeydi ve verdiği kararlar fermandı. Bu fermanlar kararname denilen yerde yayımlanırdı. 1453 İstanbul'un fethi ile padişahlar, kendilerini Roma İmparatorluğu'nun varisi olarak görmüşlerdir.

1699 Karlofça Antlaşması ile başlayan ve 1792 Yaş Antlaşması’na kadar süren dönem, Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi olarak adlandırılmaktadır. Toprak kayıplarının hızlanarak devam ettiği Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ise şu şekildedir:

Yeniçeri isyanı da dahil olmak üzere isyancılar karşısında tahtını güvence altına alan Mahmud, 1739'da Belgrad Antlaşması'nı imzalayarak Avusturya ve Rusya ile savaşın gidişatını tersine çevirmeyi başardı. İran ile aynı şeyi yapamadı.

Ayrıca, Timur’un soyundan gelen Karakoyunlu Devleti ile yapılan mücadeleler, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını koruma amacıyla önemlidir.

Osmanlı Padişahları, 624 yıl boyunca üç kıtada hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun en liderleridir. Osmanlı Padişahlarının kronolojik sıralı listesi, kaç yıl saltanatta kaldıkları ve dönemleri aşağıda belirtilmiştir.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “The Basic Principles Of Osmanlı Padişahları Listesi ”

Leave a Reply

Gravatar